Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu perusopetuksen, lukion, vapaan sivistystyön, ammatillisen sekä taiteen perusopetuksen opetustoimen henkilöstölle.
Koulutuksen tavoite
OTE-hankkeessa tarjotaan opettajille kattava draamapedagoginen työkalupakki. Tavoitteena on turvallisen oppimisympäristön vahvistaminen, kouluhyvinvoinnin edistäminen sekä koulukiusaamisen ennaltaehkäisy. Toiminta perustuu positiiviseen vahvistamiseen ja yhteisölähtöisiin työmuotoihin. Käytettävät draamamenetelmät ovat helposti käyttöön otettavia matalan kynnyksen työkaluja, eikä aiempi draamakokemus ole välttämätöntä. Draamamenetelmät voidaan integroida osaksi kouluarkea ns. luokkahuoltotyöskentelynä eli muun opetuksen lomassa tapahtuvina osallisuutta, turvallisuutta ja hyvinvointia vahvistavina harjoitteina tai ottaa käyttöön laajempina oppimiskokonaisuuksina.
Toteutus
Hanke sisältää viisi lähikoulutusjaksoa. Kuhunkin lähijaksoon mahtuu 24 ensiksi ilmoittautunutta. Osallistua voi joko kaikkiin osioihin tai vain joihinkin.
3. Improvisaatio tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelussa, keväällä 2025, tarkentuu myöhemmin
Kolmannessa koulutusosiossa vuorossa on (myös) helposti sovellettava ja vastaanotettava työtapa, improvisaatio. Impron perusteita lähestytään mm. Keith Johnstonen ja Viola Spolinin menetelmien kautta. Improa voi varioida helposti esittävästä muodosta sellaiseen, jossa kenenkään ei tarvitse esiintyä muille lainkaan, jos siltä ei tunnu, vaan harjoitteita voi käyttää menetelmänä luoda turvallista ilmapiiriä, jossa voi tutkia yhdessä ja välillä myös itsekseenkin vuorovaikutusta ja/tai tunnetaitoja. Keskiössä on läsnäolo, luottamus, kuunteleminen, kuulluksi ja nähdyksi tuleminen sekä yhteinen ilo.
Kouluttajat
Jenni Bergius, teatteri-ilmaisun ohjaaja (amk), luokanopettajaopintoja Jyväskylän yliopiston OKL, tanssi- ja teatteriopettajan maisteriohjelman opiskelija, Taideyliopisto
Rosa-Maria Perä, teatteriopettaja TeM, teatteri-ilmaisun ohjaaja (amk)
Maaretta Riionheimo, teatteriopettaja TeM, teatteri-ilmaisun ohjaaja (amk)
Kouluttajat ovat Teatteri Pensaan nimissä ja OPH:n rahoituksella toteuttaneet OTE-kokonaisuudet Helsingissä, Tampereella ja Oulussa 2023-2024, NYT – Draama oppimisen avuksi kouluihin -koulutuksia (15 kpl) ympäri Suomen vuosina 2014–2020, Draama-agentit-koulutuksia (2 kpl, vuosina 2019–2021) ja TUNDRA – Draama tunnetaitojen tukena koulutuksia (12 kpl, vuosina 2020–2024) ja niistä saatu palaute on ollut erittäin positiivista. Lisäksi he ovat toteuttanneet erilaisia draamakasvatushankkeita peruskouluissa ja lukioissa, antaneet taiteen perusopetusta, ohjanneet nuoria ja lapsia sekä kouluttaneet opettajia.
Ilmoittautuminen
Nyt voi ilmoittautua syksyn jaksoihin sähköpostilla osoitteeseen teatteripensas@gmail.com. Kerrotahan viestissäsi mihin kaupunkiin ja osioon/osioihin ilmoittaudut, kiitos!
Hinta
Opetushallituksen rahoituksen ansiosta koulutus on osallistujille ilmainen. Lähempänä kuin kaksi viikkoa ennen koulutusjakson alkua tehdyistä peruutuksista joudumme veloittamaan 80 euroa toimistokuluina (ei koske sairastapauksia).
Lisätiedot ja ilmoittautumiset
Jenni Bergius / Rosa-Maria Perä / Maaretta Riionheimo
Teatteriyhdistys Pensas ry