Lapset puheeksi – menetelmä on lapsen kehityksen tukemiseen kehitetty työmenetelmä, joka perustuu tietoon lasta suojaavista tekijöistä ja pärjäävyydestä. Kyseessä on lokikirjaan pohjautuva strukturoitu työmenetelmä.
Lapset puheeksi -työtä tehdään monenlaisissa työpisteissä: varhaiskasvatuksessa, koulussa ja lasten-, nuorten ja aikuisten palveluissa.
Lapset puheeksi -menetelmäkoulutus antaa pätevyyden itsenäisesti toteuttaa Lapset puheeksi –keskustelun ja –neuvonpidon.
Pätevöityäkseen osallistujan on toteutettava kaksi Lapset puheeksi –menetelmää (toiseen liittyy myös Lp neuvonpito), josta toinen tuodaan yhteiseen menetelmätyön-ohjaukseen ja toisesta tehdään kirjallinen kuvaus/raportti.
Mikkelin opiskeluhuollon ohjausryhmä on tehnyt periaatepäätöksen, että Lapset puheeksi -menetelmää käytetään varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Lapset puheeksi- keskustelu on osa Läsnäolon tuen mallia ja siksi tärkeä työväline kaikille opettajille. Keskustelu tukee lasten kehitystä etenkin, kun lapsen elämäntilanteeseen liittyy vaikeuksia, mutta sopii erinomaisesti tutustumisvälineeksi ja oppilaan vahvuuksien tunnistamiseksi eli kodin ja koulun yhteistyön välineeksi riippumatta siitä, onko oppilaan osalta havaittu huolia vai ei. Lisätietoa Lapset puheeksi –kokonaisuudesta: Lapset puheeksi
Lapset puheeksi -manuaali kouluun ja varhaiskasvatukseen, sisältää taustateoria-osuuden ja lokikirjan. Ala- ja yläkouluille oma: https://mieli.fi/fi/kirjat/lapset-puheeksi-lokikirjatMenetelmä tukee tutkitusti vanhemmuutta, lapsiperheiden hyvinvointia, uutta opetussuunnitelmaa ja opettajaa omassa työssään. Menetelmä sopii hyvin tutustumiskeskustelujen/vanhempainvarttien vaihtoehdoksi, arviointikeskustelujen tueksi ja osaksi tasavertaista kodin ja koulun yhteistyötä.
Kenelle
Lukuvuoden 2025-2026 1. luokkien luokanopettajat ja erityisluokanopettajat sekä 7. luokan ryhmänohjaajat/ erityisluokanopettajat sekä muut,opettajat, joilla koulutusta ei ole. Koulutus tapahtuu työajalla ja sijaiskustannukset maksetaan. Jos koulutus puuttuu, opettaja on velvoitettu osallistumaan koulutukseen.
Aika ja paikka
ma 5.5, ke 24.9 ja to 6.11.2025,
Ilmoittautuminen
ilmoittaudu OSSissa 30.4.2025 mennessä. (Huom! Ilmoittaudu erikseen kaikkiin kolmeen päivään).
Koulutuspaikka on Kulttuuritalo Tempon saunaosasto. Osoite on Mikonkatu 23, käynti sisäpihan puolelta. Koulutuspäivän kesto on klo 9-16.
Koulutuksen kesto on 3 lähipäivää sekä materiaaliin tutustuminen etukäteen sekä opitun soveltamista omaan työhön lähipäivien välillä (Lapset puheeksi -keskustelujen käymistä).
Kouluttajat
Marja-Leena Bilund, marja-leena.bilund@sivistys.mikkeli.fi
Tiina-Liisa Valtokari, tiina-liisa.valtokari@sivistys.mikkeli.fi
Sijaiskulut Koulutuksen ajaksi saa ottaa sijaisen, mikäli se on välttämätöntä. Sijaisen oto-/palkkakustannukset on kirjattava Lapset puheeksi -kustannuksiin eli tiliöinti on merkittävä sijaispäätökseen: kust.paikka 2610, erittelykoodi 5301 Lapset puheeksi